piątek, 21 stycznia 2011

Szybka Nauka a Odżywianie Mózgu


Większość książek do szybkiej nauki skupia się tylko na technikach i strategiach uczenia się. A tak na prawdę, to tylko wierzchołek góry lodowej. Zajrzyj pod taflę wody i sprawdź, co tam się kryje i co wpływa na Twoje wyniki w nauce!
Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, jak ważne jest zdrowe żywienie i jego wpływ, na procesy myślowe. Nie uczą nas tego w szkołach, na studiach, a nawet kursach szybkiej nauki... A jednak.
Pokarm to jeden z głównych filarów, na których stoi gmach szybkiej nauki!
Pokarmy można podzielić na takie, które pomagają wszybkiej nauce i koncentracji, oraz takie, które jej szkodzą. Kluczem do zrozumienia ich działania, jest ich wpływ na mózg. Pokarmy pomagające w szybkiej nauce, pozwalają mózgowi absorbować więcej tlenu. To także pokarmy bogate w wodę, witaminy i minerały.
Natomiast pokarmy ciężkie, takie jak białka zwierzęce i tłuszcze nasycone, powodują obciążenie, spadek koncentracji i procesów myślenia, gdyż ich strawienie wymaga ogromnych nakładów energii. Wtedy to organizm kieruje wszystkie siły w stronę jelit, trzustki i wątroby, aby poradzić sobie z dostarczonym pokarmem.
Jakie produkty są korzystne dla uczących się osób?
Po pierwsze takie, które zawierają dużo witaminy C, B i E. Witaminy te chronią przed chorobami związanymi z utratą pamięci, niszczą wolne rodniki, zwiększają aborcję tlenu i zapewniają lepsze przewodnictwo nerwowe.
Źródła witaminy C, to m.in.: pomidory, dzika róża, cytryny, czarna porzeczka, wiśnie;grupy witamin B: warzywa strączkowe, drożdże, łuski ryżu, produkty pełnoziarniste, chleb razowy, pestki dyni; witaminy E: oleje roślinne, orzech, oleje tłoczone z nasion, migdały, ziarno słonecznika, ciemnozielone warzywa liściaste.
Owoce i warzywa
Po drugie: pokarmy bogate w wodę, czyli warzywa, owoce i kiełki. W ten sposób dostarczasz dużej ilości dobrej jakości wody, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Codziennie zjadaj chociaż jeden posiłek z owoców i jeden z warzyw. Do kanapek, surówek i zimnych dań dokładaj kiełki roślinne.
Po trzecie: pokarmy zawierające NNKT, czyli tzw. kwasy omega trzy. Znajdziesz je w siemieniu lnianym i olejach roślinnych.
Warto też pamiętać o lecytynie, która pomaga w poprawie pamięci. U osób z wysokim IQ, naukowcy znajdywali dużą ilość tego składnika. Znajdziesz ją w takich pokarmach, jak produkty sojowe, pomidory, sałata lodowa, szpinak, ziemniaki, kalafior i orzeszki ziemne.
Na podsumowanie, zapamiętaj dwa najważniejsze słowa do zapamiętania, to: Dieta Zbalansowana. Zadbaj o to, aby niczego nie było zbyt wiele, ale też niczego nie brakowało. Dzięki temu w długim czasie, będziesz osiągał znacznie lepsze wyniki w nauce!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz